5 Tips voor meer structuur

5 tips om meer structuur in je work-out game te krijgen.

 

Tijd vinden voor sporten in je weekplanning is voor velen een uitdaging. Het komt vaak als allerlaatste na alle andere verplichtingen en dan kan het lastig zijn om nog de zin en motivatie te vinden om jezelf naar de sportschool te slepen. Daarom vandaag vijf tips van Cynthia Schultz van Structuurjunkie om meer structuur in je work-out game te krijgen zodat je nu écht elke week een X aantal keer gaat sporten.

1. Plan het aan het begin van de week als allereerste in. Nog vóór je al je andere verplichtingen noteert, check je wanneer je je work-out gaat doen. Of het nou een groepsles is, een personal training of dat je zelf gaat sporten, dat maakt niet uit.

2. Check wat voor jou de ideale tijd is. Misschien is dat om 7u ’s ochtends, misschien is voor jou juist om 18.00u in de avond perfect. Wat is het moment dat je de energie het beste kan gebruiken en op welk moment heb je het meeste zin (of de minste weerstand) om te sporten? Gebruik die tijd.

3. Maak een afspraak. Plan je Open Gym moment in, maak een afspraak met een personal trainer of doe mee met een groepslesje (als dat kan). Of ga samen met een vriend(in). Door het echt af te spreken en in te plannen, is de kans veel groter dat je daadwerkelijk gaat.

4. Maak het zo makkelijk mogelijk voor jezelf. Laat niks een obstakel zijn. Je kent vast wel het excuusje voor jezelf dat je sportkleding nog in de was zit, balen zeg, dan maar niet sporten… Zorg voor voldoende sportkleding, zet je tas met je waterfles en handdoek eventueel altijd gevuld klaar zodat je altijd ready to go bent voor je work-out.

5. Sport op vaste momenten in de week. Zorg voor ritme. Het kan erg lekker werken om op vaste dagen en vaste momenten te sporten zodat het een gewoonte wordt. Na een tijdje voelt het dan héél raar om niet op de vrijdagochtend om 7u te sporten.

De belangrijkste tip hierbij is eentje van de gewoonte-goeroe James Clear: ‘never miss twice’. Als je nooit twee work-outs achter elkaar mist, dan blijf je in de flow van het sporten. Als je één keer mist, kan je het heel makkelijk weer oppakken en dan blijf je in het ritme. Mis je twee keer of vaker, dan wordt het steeds moeilijker en moeilijker om het weer op te pakken.
Dus: plan het als eerste in, maak een afspraak, maak het makkelijk en sport op vaste momenten. Go go go!

Meer over dit onderwerp? Luister dan onze podcast met Cynthia nog eens na

Meer weten?