Personal Trainer Bram over alcohol

Dat alcohol niet goed is voor je, is algemeen bekend. Gelukkig is men zich er steeds meer van bewust wat alcohol met het lichaam doet. De significante stijging van de verkoop van alcoholvrij bier is dan ook niet geheel verwonderlijk. Toch wordt alcohol vaak geassocieerd met gezelligheid. In de volksmond geeft men aan dat 1 glas alcohol per dag gezond zou zijn. Doordat het veelal tijdens sociale gelegenheden genuttigd wordt ziet men dit al gauw als ontspanning. In deze Corona periode, waar sociale gelegenheden worden beperkt, kijken we naar wat alcohol doet met ons lichaam.

Alcohol bevat 7 kilocalorieën per gram. In vergelijking met koolhydraten (4 kcal.), eiwitten (4 kcal.) en vetten (9 kcal.) is dit best veel. Alcohol levert dus wel energie, maar geen voedingswaarde. Dit worden ‘lege calorieën’ genoemd. De verbranding van alcohol heeft voorrang op de verbranding van de andere energieleverende stoffen koolhydraten, eiwitten en vetten. Dit betekent dat de overige calorieën worden opgeslagen als reserve.

Daarnaast heeft alcohol een sterke negatieve invloed op de kwaliteit van slaap. Door het nuttigen van alcohol kom je moeilijk tot niet in je REM-slaap, de belangrijkste fase van je slaap. Tijdens deze fase zijn de hersenen bezig met het verwerken van de dag. Daarnaast versterkt het je geheugen en stimuleert het de ontwikkeling van je centrale zenuwstelsel

Uitdaging:

Juist in deze Corona periode is het een goed moment om eens kritisch te kijken naar je alcohol inname. Doordat de sociale gelegenheden beperkt zijn is de kans aanwezig dat je minder alcohol drinkt. Althans, de sociale druk is minder groot. Analyseer eens hoe vaak en hoeveel glazen je drinkt in een week. Schrik je hiervan? Was het allemaal noodzakelijk? Analyseer eens hoe vaak en hoeveel je drinkt in een week. Schrik je hiervan? Was het allemaal noodzakelijk? Probeer eens een gelegenheid niet te drinken. Was het moeilijk? Heb je het gevoel dat je iets gemist hebt? Hoe werd je de volgende dag wakker?

Zoals je wellicht gemerkt hebt gaat het niet alleen over intensief trainen. Er spelen veel factoren een belangrijk rol bij het behalen van jouw doelen. Naast intensief trainen zijn vooral gedrag, voeding en herstel/slaap belangrijke aandachtspunten. Mede daarom wordt er tijdens de personal trainingen ook hier veel aandacht aan geschonken. 😉

Mocht je vragen hebben of meer willen weten over alcohol, laat het ons weten!

Namens Peppergym,
Bram

Meer weten?