Selecteer een pagina

Vakantie is een mooie periode om te bezinnen. Even los van de hectiek, de drukte en alles wat vanzelfsprekend is. Als ik thuiskom valt me altijd weer op hoe bruin een eikenhouten vloer eigenlijk is. Want tja.. we lopen de vakantie rond de tent vooral op groen gras.

Omdat je loskomt van je fysieke context door even weg te gaan, kun je mentaal ook van een afstandje kijken. Observeren wat je zelf nou eigenlijk aan het doen bent. De kitkat vraag: “Waar zijn we nou helemaal mee bezig?”

Als je goeie antwoorden wilt, is het belangrijk om de goeie vragen te stellen. Als je nadenkt over: wat ben ik met mijn leven aan het doen? Wat is belangrijk? Waar geloof ik in? Dan vind ik de vraag die Stephen Covey stelt een hele mooie:

Wat hoop je dat er op jouw begrafenis over je gezegd wordt?

Wat dat is jouw definitie van succes. Ik kan me niet voorstellen dat je hoopt dat ze je omzetcijfers daar gaan oplezen. Maar wel dat mensen vertellen wie jij voor hen geweest bent.

In het perspectief van overlijden, krijgt het leven waarde. Als je beseft hoe kwetsbaar leven en gezondheid zijn, besef je hoe rijk je bent. Althans, dat hoop ik van harte voor je.

Iemand die veel met overlijden te maken had, was Bronnie Ware. Een verpleegkundige die ouderen hielp bij stervensbegeleiding. (Wat een held ben je als je daar je leven aan wijdt overigens)

Zij destilleerde 5 “top regrets”. De 5 dingen waar mensen het meest spijt van hadden op hun sterfbed. Als jij nadenkt over richting en zingeving, is het waardevol om dit te beseffen.

  1. Ik wou dat ik het leven had geleid waar ik zelf in geloofde in plaats van voldoen aan verwachtingen van anderen.
  2. Ik wou dat ik wat minder hard gewerkt had
  3. Had ik maar de moed gehad om mijn echte gevoelens te uiten
  4. Het contact met sommige vrienden en bekenden had ik nooit moeten verbreken
  5. Wat had ik mezelf graag toegestaan gelukkiger te zijn

Neem ze mee, leer van de fouten van anderen. Je hebt geen tijd om ze allemaal zelf te maken.

– Berend Oosterhuis van Bokscoaching.nl