Selecteer een pagina

Dromen is voor sukkels

Dat was niet aardig van me. Ik zal het uitleggen, zeker omdat ik zelf ook een grote dromer ben.

Walt Disney, bekend om zijn enorme voorstellingvermogen zei: “If you can dream it, you can do it.”

Er is een aantal uitspraken dat heel logisch klinkt, maar toch erg in m’n allergie zit. “Ja, het is ook goed om bepaalde dromen te hebben.” Of: “Heerlijk toch? Allerlei dromen hebben en bedenken wat er zou kunnen zijn!”

De laatste twee uitspraken lijken op die van Walt Disney. Behalve dat Walt zegt: “You can do it”. Met dromen bereik je niks. Creatieve processen, nieuwe businessmodellen ze beginnen zeker met dromen. En daar krijg je energie van, als je bedenkt hoe het zou kunnen zijn!

Prachtig, maar zonder concreet maken en er een plan van maken, kom je er niet.

Dromen als doel, lekker dromen, zo jammer van alle energie. Want als je het je kunt voorstellen ben je ook in staat om het te bereiken! Dat betekent wel dat je aan de slag gaat.

Vaak worden mensen geblokkeerd door succesangst. Niet door faalangst, falen is niet zo spannend. Maar de angst dat echt alles gaat lukken, stel dat je het voor elkaar krijgt! Dat is pas spannend, want er gebeuren dan allerlei dingen die je nu nog niet kunt voorspellen. Klopt.

Ik las ooit een prachtige uitspraak: “Ga tot zover je kunt zien, daar zie je verder.” 

Dus: Droom, stel een doel, maak er een plan van, en go. Dan is het tijd voor actie, je kunt beter een imperfect plan met veel inzet uitvoeren dat eindeloos je plannen perfectioneren.

Als je het vertaalt naar de gym, wordt het duidelijk. Je kunt eindeloos nadenken over je vetpercentage, je conditie of een loopafstand. Je kunt steeds betere trainingsschema’s maken, maar als je niet aan het werk gaat verandert er niks.

Van dromen wordt je niet fitter, niet rijker en uiteindelijk niet gelukkiger.

Dus: Droom – Doel – Plan – Actie