Selecteer een pagina

Als ondernemer, manager of atleet sta je soms op dat punt. Dat punt dat je denkt: Waar ben ik in de goede vrede aan begonnen? Een opdracht, een project, iets wat je lichte tot gruwelijke hoofdpijn bezorgd.

Het goede-vrede-punt is belangrijk. Het is een moment waarop je gaat twijfelen aan grote idealen. Het moment waarop je twijfelt aan je eigen kunnen, je team, je relaties. Als je je hebt voorgenomen om een halve marathon te lopen. En je voelt dat je bij een kilometer of 12 pap in je benen hebt.

Je zet zuchtend je handen in je zij en je denkt: shit. Waar ben ik nou weer aan begonnen?

Die twijfel is een verdunde versie van angst. Angst kan je uithollen. Angst gaat samen met controle, misschien zelfs dwangmatigheid. Daar staat overgave, vertrouwen en liefde tegenover. Met liefde je werk doen, in het vertrouwen dat het goed komt.

Twijfel is een logische reactie, maar niet de enige. Je kunt (leren) kiezen om jezelf de vraag te stellen: “Ja maar, wat als alles lukt?” Stel nou dat deze keer alle variabelen meevallen? Dat je klant begripvol is, je team gemotiveerd en je partner het ok vindt als je eens doorwerkt?

Wat nou als je als (startend) ondernemer iemand tegenkomt die het leuk vindt om je te helpen? Met je meedenken, je aan opdrachten helpen?

Soms heb je geluk en geluk is niet altijd toevallig. Daar bestaat een mooie uitspraak over: “Hard work puts you in the place where good luck can find you.” Zo kan het zijn dat je na een periode van hard werken zonder resultaat, opeens een aantal meevallers krijgt. Opeens zeggen klanten ja, opeens krijg je aanvragen. Opeens til je dat ene gewicht wél op. Of loop die die kilometers zonder blessure.

Natuurlijk moet blijven nadenken, en soms is controle gezond. Erop vertrouwen dat het goed komt betekent niet dat je stopt met je uiterste best doen. Maar bekijk het ook eens van de andere kant.

Gun jezelf de glimlach die op je gezicht verschijnt als je denkt: “Ja, maar stel nou dat alles lukt!”

Lees het boek van Berthold Gunster met de titel Ja, maar wat als alles lukt?