Selecteer een pagina

Om optimaal te kunnen presteren, goed in je vel te zitten en/of genoeg energie te hebben tot het einde van de dag, is het belangrijk dat je een goed en gebalanceerd voedingsschema hebt. De Peppergym trainers en app kunnen je daarbij helpen, maar uiteraard kan je ook zelf ermee aan de slag. Maar waar moet je nou op letten bij het maken van een voedingsschema?!

Hieronder vier tips die ervoor zorgen dat jouw voedingsschema top in elkaar zit:

 

#1: Bepaal je doel

Je bepaalt je doel (bijvoorbeeld 5 kilo afvallen) en in welk tijdsbestek je dat wil bereiken. Zorg er daarbij voor dat je doelen realistisch zijn, want onrealistische doelen zijn onbegonnen werk en vooral heel demotiverend! Bedenk bijvoorbeeld hoeveel kilo of welk vetpercentage je kwijt wilt raken. Om je eraan te blijven herinneren wat je doel is, kan je het doel ophangen op een centrale plek in huis (denk aan je koelkast, aan je computer, op het toilet etc.)

 

#2: Bereken het aantal calorieën

Ieder lijf heeft een andere energiebehoefte. Dit verschil ontstaat door bijvoorbeeld leeftijd, gewicht, lichaamssamenstelling, geslacht, hormonen en de mate externe arbeid Bijvoorbeeld: doe je zwaar lichamelijke arbeid? Of zit je de hele dag op de bank.

Onderaan de blog staat de rekensom om dit voor jezelf uit te rekenen. Wanneer je eenmaal je energiebehoefte weet, kan je dus gerichter eten, drinken en bewegen.

 

#3: Varieer

Wanneer je elke dag hetzelfde eet bestaat de kans dat je niet alle voedingsstoffen binnen krijgt. Dus zorg ervoor dat je varieert! Dit houdt onder andere in dat je bijvoorbeeld elke avond iets anders eet, maar ook dat je eens ander fruit mee naar werk neemt of tijdens de lunch een keer een kop soep neemt in plaats van brood.

 

#4: Stick to the plan!

Ofwel: wijk niet af van je plan. Je hebt een doel voor ogen, ga er dan voor. Het is erg vermoeiend om telkens opnieuw de discussie aan te gaan met jezelf over of je nu wel of niet toch dat ongezonde tussendoortje zal gaan nemen. Wees lief voor jezelf en gun je lichaam even de tijd en de rust om te wennen aan het nieuwe voedingsschema.

Heb je na het lezen van deze blog nog steeds geen idee waar te beginnen met het maken van een voedingsschema en heb je hulp nodig? FLOW helpt je hier graag bij. Schiet me dan een keer aan bij Peppergym of stuur me een berichtje! 🙂 info@flowlifestylecoaching.nl. Succes met het maken van je schema en tot in Peppergym!

Energiebehoefte per leeftijd en geslacht.

MannenVrouw
Kinderen 4 – 8 jaar1728 kcal1560 kcal
Kinderen 9 – 13 jaar2544 kcal2280 kcal
Kinderen 14 – 18 3360 kcal2496 kcal
Jongvolwassenen 19 – 30 3096 kcal2448 kcal
Volwassenen 31 – 502928 kcal2328 kcal
Senioren 51 – 702640 kcal2160 kcal
Senioren boven 702232 kcal1872 kcal

Bron: Gezondheidsraad, 2001.

*Dit zijn gemiddelden! Wanneer je dagelijks veel zit en weinig beweegt, haal je er ongeveer 300 kcal af. Wanneer je wilt afvallen dan haal je er gemiddeld 600 kcal vanaf. Dit zorgt voor ongeveer 0,5 tot 1 kilo per week aan gewichtsverlies.