Aantal porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur
Ingrediënten
- 800 g wokgroenten, zoals Chinese kool, sugarschnaps, taugé, champignons, paprika, prei
- 250 g volkoren/zilvervliesrijst
- 80 g ongezouten cashewnoten
- 20 g kokosrasp
- 20 g (geroosterd) sesamzaad
- 4 eieren
- 2 el olie
- 1 ui, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 1,5 tl trassi
- 2 el ketjap*
Specerijenmix:
- 1 theelepel laos (Thaise gember)
- ½ theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel gemberpoeder
- ½ theelepel chilipoeder (of chilivlokken)
- ½ theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
- ½ theelepel citroengraspoeder (sereh)
- ½ theelepel kurkuma (koenjit)
- ½ theelepel gemalen komijnzaad (djinten)
- ¼ theelepel kaneel
Bereidingswijze:
Als je geen voorgesneden groenten gebruikt, snijd dan eerst alle groenten. De meeste wokgroenten kunnen tegelijkertijd in de pan, maar taugé is lekkerder om aan het einde kort mee te wokken.
Breng een pan water aan de kook en voeg de rijst toe. (Als het goed is moet deze namelijk 30-40 minuten koken.) Het mooiste is dat je net zoveel water gebruikt, dat je zo min mogelijk hoeft af te gieten. Hou 1,5 kop water aan voor 1 kop rijst. Giet de rijst als het gaar is af, als het nog vocht bevat.
Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Bekleed een rooster of plaat met een vel bakpapier. Rooster de cashewnoten 10-15 minuten, tot ze goudbruin kleuren. Zet ze even apart in een schaaltje.
Verhit een droge koekenpan en rooster hierin het sesamzaad. Als je al geroosterd sesamzaad hebt, kun je dit overslaan. Voeg na 2 minuten ook de kokosrasp toe aan de pan. Roer goed tot de kokosrasp lichtbruin begint te kleuren, zet het apart in een schaaltje.
Breng een pannetje water aan de kook en doe hier 4 eieren in. Voor zachtgekookte eieren kook je ze 7 minuten, voor hardere eieren 9 minuten.
Verhit nu de kokosolie in de hapjespan/wok en roerbak de ui, knoflook en trassi 3-5 minuten. Voeg dan de groenten toe en wok dit ca. 10 minuten. Voeg de rijst en specerijenmix toe en wok al roerende nog enkele minuten. Roer aan het einde de ketjap erdoor en zet het vuur uit.
Bestrooi je rijstgerecht met de cashewnoten, sesamzaad en kokosrasp, en serveer met 1 gepeld en gehalveerd ei per persoon.
Voedingswaarden per portie: | Energie | Koolhydraten | Eiwitten | Vetten | Vezels |
587 kcal | 60 g | 19 g | 29 g | 6 g |
Tips:
Geen tijd/zin om te snijden? Gebruik dan een zak voorgesneden wokgroenten.
De cashewnoten, sesamzaad en kokosrasp kun je ook de avond of ochtend van tevoren al voorbereiden.
Koop je specerijen en kruiden in grote hoeveelheden bij een toko of online kruiden webshop. Dit scheelt veel geld in vergelijking met de supermarkt.
Maak deze kruidenmix maal 10 en bewaar het in een glazen potje. Zo heb je altijd je eigen Indonesische nasi specerijenmix achter de hand. Gebruik dan voor 1 gerecht van 4 personen 4,75 theelepel.
* Sojasaus, tamari en ketjap bevatten relatief veel zout. Gemiddeld komt 75% van onze zoutinname binnen via bewerkte producten zoals brood, koek, en sauzen. Dagelijks zouden we maximaal 6 gram zout per persoon mogen binnenkrijgen. Eén eetlepel sojasaus bevat al ca. 2 gram zout. Je hoeft daarom in dit recept geen extra zout toe te voegen! Heb je een hoge bloeddruk, of houdt je gauw vocht vast, kun je beter sojasaus en ketjap met minder zout/natrium aanschaffen. Voorbeelden zijn Kikkoman Less Salt en Nosalt Ketjap Manis.