Selecteer een pagina

Het seizoen wisselt, kortere dagen, koudere temperaturen. De natuur kent haar ritmes, bepaalde terugkerende wetmatigheden. Die geven een structuur aan het leven. Wat is jouw ritme?

Hoe beter je naar de natuur kijkt, hoe verbazingwekkender het is. Nog even los van de vraag of dit ontworpen is, of zich zo ontwikkeld heeft.

Wij mensen hebben ook ritmes, hartslag, ademhaling en ritmes van inspanning en ontspanning. Tenminste, als het goed is. Als het goed is, zorg je voor balans door inspanning en rust af te wisselen. Als je dit in een vast ritme doet, gaat het moeiteloos.

Je leven indelen in ritmes is in mijn ogen natuurlijk, efficiënt en daarmee logisch. Je herkent het vast wel: als je begint met sporten moet je actief kiezen om te gaan. Als je ‘er een beetje inzit’, is 2,3,4 vaste momenten om te trainen een automatisme. Een ritme, wat niet meer van je vraagt dat je bewust kiest. Want een ritme, een patroon houdt zichzelf in stand.

Door je week, je maand en misschien zelfs je jaar in ritmes in te delen, Kost het minder mentale energie om het vol te houden. Het kost minder discipline om de dingen te doen die moeten gebeuren. Huishouden, agenda, administratie, sport, rust.

Waar de één van nature makkelijker rust houdt, is de ander van nature actiever. De één heeft moeite met activiteit plannen, de ander heeft moeite rust te plannen. Afhankelijk van wie jij bent heb jij je eigen specifieke uitdagingen in het ontwerpen van jouw ideale ritme.

Het is herfst, bomen laten hun blaadjes vallen, in het volste vertrouwen dat ze in het nieuwe seizoen nieuwe bladeren krijgen. Als ze hun blaadjes vasthielden, kregen ze nooit nieuwe. En jij? Wat mag jij loslaten? Laten vallen, vertrouw erop dat er iets nieuws, fris, moois voor in de plaats komt.

TIP: Heb je moeite met sporten? Of tijd maken voor je gezin? Tijd voor jezelf? Of hoor jij bij de doelgroep die het moeilijk vind om te stoppen met werken? Plan het in, niet eenmalig maar ontwerp een ritme. Daar willen we je graag bij helpen.