Selecteer een pagina

De vraag die jij jezelf kunt stellen is: wil ik een deelnemer zijn of een winnaar? Speel jij spellen om het spelen of om te winnen? Ben je meer gericht op contact of op competitie?

Besef: beide mentaal states zijn goed! Ik zal niet zeggen dat iedereen moet gaan voor goud. Er is tenslotte maar één eerste plek. Er is geen goed of fout, er is wel een bewuste keuze.

Het doet wel iets in jouw focus en mindset. Als je gaat voor goud, gaat voor een concreet, ambitieus doel, verandert alles. Dan ga je met een hele andere energie aan de slag. Of dit nou gaat om sporten, ondernemen of gewoon thuis, ouder zijn.

De valkuil van de winnaarsmentaliteit is dat je roofbouw pleegt, en/of contact verliest.

Meedoen om het meedoen is een andere mindset. Gericht op het hier en nu. Genieten van wat je doet. Dit zijn de mensen die niet helemaal gesloopt uit een training komen, maar glimlachend naar de douche lopen.

De valkuil van de deelnemersmentaliteit is gemakzucht. Jezelf niet uitdagen om te gaan voor goud.

Ik denk dat iedereen van nature één van deze twee mindsets primair heeft. En de andere kan leren. Je hebt een balans nodig tussen meedoen en winnen. Het kan zijn dat je als ondernemer wil winnen, en sport om lekker mee te doen. Of dat je als sporter gaat voor de top, en op je werk gewoon genoeg doet.

Er is geen goed of fout. Er is alleen een mogelijkheid om te kiezen. Waar wil je meedoen? Waar wil je spelen? En aan de andere kant: Waar wil jij winnen? Waar wil je alles geven wat je hebt om te kijken hoever dat je brengt?

Mocht dit bij jou een belletje doen rinkelen, als je merkt dat het hapert, bel je me dan?