Groenten. We eten ze, als het goed is, dagelijks. Groenteboeren en Supermarkten liggen er vol mee, allerlei kleuren en groentes uit vrijwel ieder continent van de wereld.
Groenteboeren en Supermarkten zorgen ervoor dat je het hele jaar door sperziebonen en bloemkolen en andere groenten kan kopen. Maar bloemkolen uit Spanje smaken toch echt anders dan die uit Nederland zelf. Misschien maakt dit je niet zoveel uit en eet je beide lekker op. Toch heeft het eten van een bloemkool volgens het Nederlandse seizoen veel handige voordelen. We gaan ze met je delen!
Voordeel 1: Je eet gevarieerder.
Het eten van groenten volgens de Nederlandse seizoenen is een handige manier om variatie aan te brengen in je voedingspatroon. Ieder groentesoort bevat andere vitaminen en mineralen waar jouw lichaam heel blij van wordt.
Voordeel 2: Betere prijs/kwaliteitverhouding.
Seizoen groenten zijn vaak veel goedkoper. Dit komt natuurlijk omdat ze veelal geteeld en getransporteerd worden binnen Nederland. Ook de kwaliteit is veel beter. Dit komt doordat lokale groenten in ideale omstandigheden worden geteeld en bijvoorbeeld niet vroeger moeten worden geplukt omdat ze nog getransporteerd moeten worden.
Voordeel 3: Het is duurzamer.
Groenten kopen vanuit andere landen is minder duurzaam als groente kopen die geteeld zijn in Nederland. Groente uit andere landen moet worden getransporteerd per vrachtwagen of vliegtuig. Vaak zijn de lonen van de arbeiders in andere landen niet heel hoog. In Italië bijvoorbeeld werken Arbeiders vanuit Afrika voor een mager loontje en vaak zonder arbeidsvoorwaarden.
Bonus voordeel: Seizoen groente kun je goed zelf telen.
Ik (Merwin) heb nu voor het tweede seizoen een moestuin. Aardappelen, bonen, aardbeien, wortels, courgetten, boerenkool etc. Bijna alles wordt er geteeld. We hebben een mooie oogst en kunnen er veel van eten. Veel vriezen we later nog in zodat we in de winter ook nog groenten hebben vanuit een ander seizoen. Maar het telen doe je echt in het seizoen waarin die groente zich het fijnst voelt. Ikzelf kies voornamelijk voor een eigen stukje moestuin in verband met duurzaamheid. Maar Alle voordelen die zijn genoemd gaan ook absoluut hiervoor op. En ik vind het leuk om mijn groene vingers te laten spreken!
Hieronder een per seizoen beschreven wat typische groenten zijn voor in dat seizoen (bron: voedingscentrum.nl). Zo weet je precies wat je kan halen op de groenten afdeling of wat je zelf kunt telen in welk seizoen. Kijk gerust in de winkel of in het tuincentrum op de bordjes. Daar zal het juiste seizoen of land van herkomst vaak ook op staan.
LENTE
Asperges (april/mei), Chinese kool, komkommer, paksoi, prei, postelein, raapstelen, rode biet, tomaat, tuinboon, ui, veldsla, winterpeen, witlof, witte kool, wortelen.
ZOMER
Andijvie, bleekselderij, bloemkool, bospeen, bosui, broccoli, Chinese kool, courgette, doperwt, ijsbergsla, komkommer, paksoi, peultjes, prei, radijs, rode biet, rucola sla, sperziebonen, spinazie, spitskool, suikermais, tomaat, tuinboon, ui, winterpeen, witlof, witte kool, wortelen.
HERFST
Andijvie, bosui, bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, knolselderij, koolraap, pastinaak, peultjes, pompoen, prei, radijs, rode biet, rode kool, snijbonen, spitskool, spruitjes, tomaat, ui, veldsla, winterpeen, witlof, wortelen
WINTER
Aardpeer, boerenkool, Chinese kool, knolselderij, pastinaak, pompoen, prei, radijs, rode biet, rode kool, spitskool, spruitjes, ui, veldsla, winterpeen, witlof, witte kool
Lekker en fit de seizoenen door!