Vega zuurkoolschotel uit de oven

Lindeboom - Voeding- en leefstijladviesAantal porties: 4
Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten
  • 500 g kruidenzuurkool
  • 400 g aardappels, geschild en in blokjes
  • 1/2 knolselderij, geschild en in blokjes (ca. 300 g)
  • 300 g pastinaak, geschild en in blokjes
  • 125 ml (biologische) crème fraîche
  • Peper en zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui (of ½ grote), fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 appel, met schil, zonder klokhuis, in blokjes
  • 50 g rozijnen
  • 80 g hazelnoten, grof gehakt
  • 100 g geraspte geitenkaas (koop een harde geitenkaas, als je zelf raspt)
Bereidingswijze

Bereid de zuurkool volgens verpakking.

Kook in een andere pan de blokjes aardappel, knolselderij en pastinaak gaar in 20 minuten.

Giet de aardappel en alle groenten af en stamp alles door elkaar met de crème fraiche, peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit de ui een paar minuten. Bak ook de knoflook kort mee in de laatste minuut. Stamp/roer de ui, knoflook, appel, rozijnen en de helft van de hazelnoten ook door de stamppot. Verdeel de stamppot over de ovenschaal.

Bestrooi de stamppot met de andere helft van de hazelnoten en geraspte geitenkaas en zet de ovenschaal 15 minuten in de oven.

Voedingswaarden per portie
Energie Koolhydraten Eiwitten Vetten Vezels
664 kcal 51 g 17 g 39 g 17 g
Over het gerecht

Dit is een heerlijke variatie op de traditionele zuurkool stamppot! Van oudsher wordt zuurkoolstamppot gemaakt van aardappels, zuurkool*, spekjes, worst en jus. Stamppotten worden liever gegeten in de winter, omdat ze heel energierijk zijn. Het is iets typisch Hollands, zo’n gerecht met aardappelen, groente en vlees. Hoewel er niets mis is met een traditionele stamppot op z’n tijd, weten we ook dat veel variatie in groentesoorten gezond is (en leuk om uit te proberen!). Ook is het gezond en milieubewust om minder bewerkt en rood vlees te eten. Vandaar deze lekkere vegetarische variatie op een oude klassieker.

In deze zuurkoolschotel is een deel van de aardappels vervangen door knolselderij en pastinaak. Knolselderij is een enigszins bittere groente met weinig energie (calorieën), pastinaak is wat zoeter en bevat meer energie in de vorm van zetmeel, net als aardappel en veel andere knollen. Deze stamppot variatie is tegelijkertijd zuur, zoet en hartig. De appel en rozijnen zijn voor de zuurkool een fijne zoete tegenhanger. Appel en geitenkaas zijn natuurlijk altijd al een goed huwelijk geweest. De hazelnoten geven een goede crunch en een aparte twist aan het gerecht. Wanneer het gerecht in de oven zit, kun je mooi even de keuken opruimen en de tafel dekken. Eet smakelijk!

 

* Vroeger maakte men de zuurkool zelf door witte kool te fermenteren. Fermenteren is helemaal niet moeilijk; Online kun je vinden hoe je dit makkelijk doet, maar dan moet je wel een paar weken wachten tot je het kunt eten. Het voordeel van zelf fermenteren is wel, dat de zuurkool veel probiotica bevat, wat heel gezond is voor je darmflora. Tegenwoordig kunnen we de zuurkool kant en klaar kopen. Wellicht minder probiotica door de pasteurisatie, maar het scheelt een hoop wachten.

Meer weten?