Waarom zijn vitamines en mineralen zo belangrijk?

Vitamines en mineralen, ook wel micronutriënten genoemd, zijn klein maar hebben een ontzettend grote impact op ons lichaam en onze gezondheid.

In dit artikel leggen we de functie en het belang van vitamines en mineralen uit en vertellen we hoe je ze eenvoudig kunt toevoegen aan je dagelijkse voeding.

Wat zijn vitamines en mineralen?
Vitamines en mineralen zijn microvoedingsstoffen (micronutriënten) die zijn onderverdeeld in verschillende vitamines, mineralen en spoorelementen.

De hoeveelheid microvoedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben wordt over het algemeen aangegeven in milligrammen (mg) en microgrammen (mcg of ug).

Ondanks dat we er maar kleine hoeveelheden van nodig hebben, zijn deze kleine superhelden van zeer groot belang voor allerlei processen in ons lichaam.

De meeste vitamines en mineralen zijn dan ook essentieel. Dit betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken en we deze onmisbare voedingsstoffen dus binnen moeten krijgen met onze voeding.

Wat doen vitamines en mineralen?
Je lichaam heeft dagelijks vitamines en mineralen nodig om te kunnen functioneren. Ze helpen onder andere bij de productie van hormonen en enzymen, het op peil houden van je energie, weerstand en stofwisseling en zijn daarnaast ook erg belangrijk voor een goede werking van onze spieren.

Denk bijvoorbeeld aan het belang van vitamine D en C voor je weerstand. Of magnesium, dat bijdraagt aan een goede mentale balans en een grote rol speelt bij de energieproductie, zenuwfuncties en een gezonde werking van de spieren.

Te kort vitamines en mineralen
Wanneer we te weinig vitamines en mineralen binnen krijgen dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid. Bekende voorbeelden van een tekort aan micronutriënten zijn o.a. een slechte weerstand, concentratiestoornissen en (chronische) vermoeidheid.

Het is daarom belangrijk om je dagelijkse inname van vitamines en mineralen hoog te houden. Dit versterkt je lichaam en je immuunsysteem en geeft je de nodige energie.

Als je vermoeid bent dan is het slim om kritisch te kijken naar je voedingspatroon. Een voedingspatroon omvat, volgens de ‘Richtlijnen Goede Voeding’ van de Gezondheidsraad, elke dag minstens 250 gram groente en om 2 porties fruit per dag.

Het blijkt alleen uit onderzoek ‘Voedsel Consumptie Peiling’ van het RIVM dat Nederlanders vaak minder dan de aanbevolen hoeveelheden voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit kan invloed hebben op het energiemetabolisme waardoor je het gevoel kunt krijgen ‘vaak moe’ te zijn.

Waarom hebben we een tekort aan vitamines en mineralen?
We leven tegenwoordig in een fast-food omgeving met snelle maaltijden, frisdranken en vette en suikerrijke tussendoortjes.

Deze onvolwaardige voedingsmiddelen bevatten over het algemeen veel calorieën, veel geconcentreerde suikers en zoetstoffen, schadelijke (trans)vetten, allerlei toevoegingen en nauwelijks (of zelfs geen) vitamines, mineralen en antioxidanten waardoor er tekorten kunnen ontstaan.

Een onvolwaardig dieet heeft een negatieve invloed op onze gezondheid, energielevels en prestatie en kan in het slechtste geval zelfs leiden tot allerlei ernstige ziektes en aandoeningen als diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.

Andere leefstijlfactoren die kunnen leiden tot een tekort zijn o.a. roken, het drinken van alcohol en het gebruik van medicijnen.

Hoe kan je tekorten voorkomen?
Het antwoord hierop is eigenlijk heel eenvoudig: Eet voeding in zijn oorspronkelijke vorm, kies zoveel mogelijk voor verse, onbewerkte producten met zo min mogelijk ingrediënten en toevoegingen en maak met name groente en fruit de basis van je dagelijkse voeding.

Groente en fruit bevatten ontzettend veel vitamines, mineralen, fytonutriënten en andere bioactieve stoffen. Het is dus zeker de moeite waard om (bij iedere maaltijd) meer groenten en/of fruit te eten om aan je dagelijkse vitamines en mineralen te komen.

Heb je hier moeite mee of wil er zeker van zijn dat je dagelijks genoeg vitamines en mineralen binnen krijgt, probeer dan het dagelijkse vitamines van Orange fit. Je vindt deze in de stellingkast bij Peppergym.

Tip: Doe ook eens gratis de Vitaminetest om erachter te komen welke vitamines jouw lichaam het meest nodig heeft. Doe de test hier

Note: dit is een blog van Orange Fit

Meer weten?