Selecteer een pagina

We worden voor de gek gehouden door vertragingen

Een mooie uitspraak over gezondheid: “Als je wilt weten hoe je er over 3, 4 jaar uitziet moet je stilstaan bij hoe je nu met je gezondheid bezig bent.”

Het duurt even voordat je fit wordt, of dik. Het duurt even voordat je rugklachten krijgt. Het kost een jaar of 25 voordat een samenleving inziet wat de gevolgen zijn geweest van haar gedrag. Het duurt ook eventjes, voordat een planeet achteruit gaat na vervuiling.

We worden voor de gek gehouden door vertraging. Omdat we vaak nu geen consequenties ondervinden van ons gedrag. Omdat je het wel weet, maar nu niet voelt.

Als je na elke sigaret je hele keel rauw zou hoesten, rookten er een stuk minder mensen. Als de kater steeds sterker voelbaar zou zijn na elke slok alcohol..

Het lastige is dat ons gedrag meer gestuurd wordt door voelen dan door weten. Althans, voor de meesten van ons. Ik weet zeker (weet..) dat iedereen wel eens heeft gedacht: “ik weet dat het niet écht slim is, maarja…”

Het gevoel wint van het verstand. Vaak kiezen we (onbewust) voor wat nu goed voelt, in plaats van wat straks logisch is. Dit heeft te maken met de systemen in ons brein, fantastisch uitgelegd door D Kahneman. (boek: Ons feilbare denken).

Zo pakken we toch de auto voor 4 kilometer, sparen we minder dan handig is en sport de gemiddelde Nederlander te weinig.

De oplossing?

1. Karakter training. Twee vaardigheden die aan te leren zijn: Discipline en zelfbeheersing. Discipline is ergens geen zin in hebben en het toch doen. Zelfbeheersing is ergens wel zin in hebben en dat kunnen onderdrukken.

Het komt in basis neer op de vaardigheid van het kunnen verdragen van ongemak en mentale spanning. Dat geeft voldoening. Dat geeft de voldoening die je voelt na een flinke training. Of als het je gelukt is geen suiker/vlees/alcohol te consumeren.

Train je karakter om je verstand te laten winnen van je gevoel. En je traint je brein ook, door fysiek comfort te overwinnen.

Train hard, word de mooiste versie van jezelf!